Met pensioen gaan

Voordat u uw pensioen bij Pensioenfonds van de KAS BANK laat ingaan, kunt u drie keuzes maken.

Keuze 1: wanneer u met pensioen gaat

Standaard gaat uw pensioen in als u 68 jaar wordt. U kunt kiezen om eerder met pensioen te gaan. Op zijn vroegst kunt u op 60-jarige leeftijd met pensioen. Als u uw pensioen eerder in laat gaan, wordt uw pensioen wel lager. Uw pensioen wordt dan namelijk langer uitgekeerd. Houd ook rekening met wanneer u voor het eerst een AOW-uitkering krijgt.

Keuze 2: verhouding ouderdomspensioen en partnerpensioen

Bij uw uitdiensttreding heeft het pensioenfonds u aangeboden naast pensioen voor uzelf ook een ‘pot’ partnerpensioen te maken. Dit partnerpensioen keert uit aan uw partner als u komt te overlijden. De standaard hoogte van dit partnerpensioen is 70% van het pensioen dat u ontvangt. U kunt echter kiezen voor een andere verhouding. Of voor het geheel afzien van partnerpensioen, bijvoorbeeld omdat u partner zelf een goed pensioen heeft of omdat u geen partner heeft. Uw ouderdomspensioen wordt hoger als u afziet van (een deel van het) partnerpensioen. Andersom is ook mogelijk: u heeft geen (of weinig) partnerpensioen via Pensioenfonds van de KAS BANK en wilt dit partnerpensioen verhogen. In dat geval ruilt u een stukje ouderdomspensioen voor uzelf in voor een hoger partnerpensioen.

Keuze 3: een variabele uitkering

Standaard krijgt u elke maand een gelijke pensioenuitkering. Maar u kunt ook kiezen voor een variabele uitkering. U kunt de eerste jaren een hoger pensioen krijgen en daarna een lager pensioen. Of andersom.

Maak uw keuze

Zes maanden voordat u 68 jaar wordt krijgt u een overzicht van de hoogte van uw pensioen als u het pensioen in laat gaan zonder bovengenoemde keuzes te maken. U kunt vervolgens uw keuzes doorgeven. U ontvangt een offerte met de nieuwe pensioenbedragen. Pas als u akkoord gaat met deze offerte worden uw keuzes definitief gemaakt. Als u eerder met pensioen wilt, moet u dit drie maanden voor de door u gewenste pensioendatum aan het pensioenfonds doorgeven.