Zelf zorgen voor extra pensioen

Je hoort en leest het steeds vaker: het Nederlandse pensioenstelsel staat onder druk en verandert. De overheid beperkt steeds meer de mogelijkheden om fiscaalvriendelijk pensioen op te bouwen. En langetermijnontwikkelingen op de financiële markten (zoals de lage rente) maken onze pensioenen steeds duurder. Daarnaast ligt er nog een reden ten grondslag aan de versobering van onze pensioenen. We worden namelijk steeds ouder. Dat is goed nieuws natuurlijk. Maar langer leven betekent ook langer genieten van het pensioen. En dat is een kostbaar verhaal. Als gevolg van deze ontwikkelingen moeten we steeds langer doorwerken.

Ten opzichte van de mensen die nu met pensioen zijn of gaan, zijn de vooruitzichten voor jongere generaties op een goed pensioen een stuk minder vanzelfsprekend. Zelf extra geld opzijzetten voor later zal dan ook meer en meer voorkomen. Of dat voor jou verstandig is, hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie en je wensen voor als je eenmaal met pensioen bent.

Wat kun je doen als je meer pensioen wilt opbouwen of eerder wilt stoppen met werken?

Als je eerder met pensioen wilt dan op 68-jarige leeftijd of als je een aanvulling wilt op je AOW en pensioen dat je tijdens je loopbaan hebt opgebouwd (zoals bij Pensioenfonds van de KAS BANK), kun je op eigen initiatief geld opzijzetten voor later. Zo kun je een lijfrente afsluiten, gaan deelnemen aan banksparen of gaan beleggen voor je pensioen. Als je in het recente verleden nog fiscale ruimte onbenut hebt gelaten, kun je de premies die je inlegt voor je pensioen mogelijk aftrekken van de belasting. Verdiep je goed in de mogelijkheden en voorwaarden die de fiscus stelt. Een gesprek met een financieel adviseur is doorgaans niet heel goedkoop, maar kan desondanks meer dan waardevol zijn als je echt werk wilt maken van je toekomstplannen.