Jan Voskuilen

Jan Voskuilen (bestuurder van het pensioenfonds):

“Als je bent gescheiden (of een geregisteerd partnerschap hebt laten ontbinden) is je pensioensituatie daar flink door beïnvloed. Wat is het gevolg van een scheiding?”

“Allereerst moet bij een echtscheiding het pensioen dat jij gedurende jullie huwelijk hebt opgebouwd in tweeën worden verdeeld. Stel dat je € 25.000 aan jaarlijks pensioen hebt opgebouwd bij Pensioenfonds van de KAS BANK, waarvan € 10.000 gedurende jullie gezamenlijke huwelijk. In dat geval gaat de helft van die € 10.000 – dus € 5.000 – naar je ex-partner. Zelf houd je dan dus € 20.000 over aan pensioen.

Een deel van het pensioen gaan dus naar je ex-partner. Maar andersom geldt ook dat het eventuele pensioen van je ex-parter tussen jullie beiden wordt verdeeld. Dit is althans wettelijk zo geregeld. Jij en je ex-partner kunnen hier vanaf hebben geweken in de huwelijkse voorwaarden of het echtscheidingsconvenant.

Naast de verevening van je pensioen gaat ook het volledige partnerpensioen dat je (eventueel) hebt opgebouwd bij Pensioenfonds van de KAS BANK naar je ex-partner. De opbouw van partnerpensioen voor je eventuele nieuwe partner begint dus weer vanaf nul op het moment dat de scheiding is bekrachtigd.” 

Hoe ben je bij het bestuur van het pensioenfonds betrokken geraakt?

Door een wetswijziging moest er vanaf 1 juli vorig jaar ook een vertegenwoordiger van de gepensioneerden in het bestuur. Het bestuur van het pensioenfonds was bekend met mijn interesse voor de pensioenproblematiek en heeft gevraagd of ik me als kandidaat beschikbaar wilde stellen.

Hoe belangrijk is pensioen voor jou en waarvoor wil je het gaan gebruiken?

Pensioen is belangrijk voor mij en eigenlijk voor iedereen, om na je werkzame leven financieel verder te kunnen en niet alleen tijd maar ook wat financiële ruimte voor “leuke dingen” te hebben.